Barcodelabels worden gebruikt om boeken en andere materialen te linken aan het bibliotheeksysteem. Indien men met RFID werkt, wordt de barcode ook aan de RFID-chip gelinkt, zodat de items herkend kunnen worden door de RFID-applicaties zoals (zelf)uitleensystemen, detectiepoortjes, personeelsstations,…
In de bibliotheekwereld in Vlaanderen zijn er momenteel 2 mogelijkheden:
- Als een bibliotheek nog niet naar EBS is overgestapt, worden barcodelabels op 2 manieren gegenereerd, afhankelijk van wanneer de bib wél zal overschakelen:
- Labels bedrukt met barcodes uit een range die verdergaat waar men geëindigd was (de bestaande barcodes die de bib gebruikt)
- Of, wanneer men weldra toch zal overstappen op EBS: labels met barcodes met 11 digits, zoals opgegeven door Cultuurconnect.
- Als men wél reeds is overgeschakeld op EBS, volgen de labels de door Cultuurconnect voor Vlaanderen reeds bepaalde codes.
Progress International Lier heeft van Cultuurconnect (om te beginnen) een range gekregen van 2 miljoen codes gekregen om barcodes te genereren die werken in het EBS, met het Wise-bibliotheeksysteem of eventueel met andere bibliotheeksystemen. Een duidelijk teken van vertrouwen waar wij trots op zijn.
Barcodelabels kunnen geleverd worden op A4 of op rol. Indien men kiest voor labels op A4, dan kan men het formaat kiezen. Voor de labels op rol is dit een vast formaat. Naast een barcode kan er op de labels ook tekst of een logo gedrukt worden.
Een andere optie is om barcodes ineens op RFID-labels te laten drukken en door ons te laten converteren.
En écht interessant wordt het als deze, met barcode bedrukte, RFID-labels ook nog eens voorgeprogrammeerd zijn.